Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Γκέτες, μπαντάζ, καμπάνες ή γυμνό ποδαράκι?

Μερικά πράγματα που ξέρω για τα πόδια του αλόγου...

1. Τα μπροστινά πόδια, στηρίζουν το 60% του βάρους του
2. Τα πίσω πόδια ξεκινούν όλες τις κινήσεις
3. Αν το άλογό σου έχει ένα πρόβλημα στα πόδια, εσύ έχεις δύο. Ένα στην καρδιά και το πορτοφόλι.

Εδώ λοιπόν, έχουμε ένα σετ ποδιών αλόγου:


Στους περισσότερους, μπορεί να θυμίζει αμυδρά κάτι, μιας και έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα πόδια των αλόγων, κάπως έτσι
 ή έτσι  

Στον βωμό της πρόληψης λοιπόν, από τυχόν ατυχήματα, έχουμε φτάσει στις μέρες μας, να μην βγάζουμε άλογο από τον στάβλο, αν δεν του έχουμε δέσει φιόγκο και τα τέσσερα ποδαράκια. Ντάξει, φιόγκο όχι, αλλά ένα αμπαλάζ ρε παιδί μου θα το έχει!
Γιατί όπως όλοι ξέρουμε, οι γκέτες (boots), τα μπαντάζ (polo wraps) και οι καμπάνες (bell boots) προστατεύουν τους τένοντες στα πόδια των αλόγων, από κραδασμούς, χτυπήματα και στραβοπατήματα. 
Φυσικά και πάνω απ'όλα η υγεία του αλόγου και η προστασία των ποδιών, αλλά μιας και τα φοράμε, ε ας ταιριάζουν χρωματικά με το τρίχωμα, ή το υπόσαγμα που του φοράμε. Δείχνει πιο ωραία, έτσι δεν είναι?
Έτσι είναι.


Μια στιγμή όμως...  Για δείτε λίγο εδώ:




Μα ΤΙ ΚΑΝΑΝ αυτοί οι τύποι τότε? 
Μήπως ήταν αδιάφοροι για τα πόδια των αλόγων τους? Μήπως δεν ήξεραν? Μήπως ήταν τρελοί? Μήπως τα κούτσαιναν? Μήπως τα κακοποιούσαν εν αγνοία τους?
Η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις, είναι προφανώς, όχι.

Πιο παλιά, τα αθλητικά άλογα ήταν πιο μεγαλόσωμα και πιο ανθεκτικά στην υγεία τους. Προκειμένου όμως να ανταποκρίνονται σε όλο και περισσότερες προκλήσεις (ύψη, ταχύτητες, επιδόσεις), άρχισαν να "φτιάχνουν" πιο μικροκαμωμένα άλογα, για να ωφελούνται (ιππείς και ίπποι) από την προδιάταση των μυών στα άλματα.
Βέβαια, μικρόσωμα άλογα που πηδάνε μεγάλα άλματα, άρχισαν να βγάζουν πιο εύκολα ευαισθησίες στα πόδια και την μέση - ιδιαίτερα στα πόδια. Και όταν έχεις δώσει ένα σεβαστό ποσό χρημάτων για να μπορείς να τρέχεις κατηγορίες, δεν θες να ρισκάρεις στα πόδια... Οπότε, στις προπονήσεις, φοράμε γκέτες. Και καμπάνες. Καμιά φορά, και μπαντάζ (επιδέσμους).

Τι κάνει όμως το κάθε από αυτά?

Γκέτες
Με 1 έως και 5 δεσίματα (οι πίσω γκέτες συνήθως έχουν 1-2, οι μπροστά 2 - 5) προστατεύουν τους τένοντες των αλόγων, κυρίως από το να χτυπήσουν τα πίσω πόδια τους τένοντες των μπροστινών, ή μεταξύ τους τα πίσω.
Επίσης, κρατάνε αρκετά προστατευμένο και σταθερό το πακέτο πόδι/ τένοντας γενικότερα, παρέχοντας ομοιόμορφη πίεση στο δέσιμο.
Θέλει όμως μια προσοχή σε ότι αφορά το μέγεθός τους, καθώς μεγαλύτερες ή μικρότερες γκέτες από το σωστό μέγεθος, μπορούν να προκαλέσουν πληγές στο πόδι. Και επίσης, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ροή του αίματος, αν τις δένουμε πάρα πολύ σφιχτά.

Μπαντάζ

Για αρχή, το καλό με τα μπαντάζ είναι πως ταιριάζουν σε όλα τα άλογα, μήκη και περιφέρειες ποδιών. Επίσης, μπορούν να φορεθούν στο άλογο ακόμα και αν έχει κάποια πληγή και καλύπτουν /προστατεύουν μεγαλύτερο εμβαδόν απ'ότι οι γκέτες. Ε και δείχνουν και πιο όμορφα...
Από την άλλη βέβαια, αν δεν δεθούν σωστά, μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος (πολύ σφιχτά) ή να λυθούν και να παραπατήσει το άλογο (πολύ χαλαρά) ή να μην γίνει ομοιόμορφο το δέσιμο, πιέζοντας περισσότερο κάποια σημεία του ποδιού. Επιπλέον, δεν προτείνονται για εργασία σε βρεγμένο έδαφος ή πέρασμα από νερά, μιας και μουλιάζουν εύκολα και βαραίνουν. Για να μην αναφερθεί οτι προφανώς παίρνουν περισσότερη ώρα από τις γκέτες για να δεθούν, λυθούν και πλυθούν. 

Καμπάνες

Οι καμπάνες φοριούνται στα μπροστινά πόδια, όταν το άλογο συνηθίζει να τα πληγιάζει με τις οπλές των πίσω του ποδιών, κάνοντας μεγάλα βήματα με τα πίσω πόδια.
Αν και τα περισσότερα άλογα δεν ενοχλούνται όταν φορούν καμπάνες, σε περίπτωση που είναι λάθος μέγεθος ή δεθούν λάθος ή δεν καθαρίζονται, μπορούν να προκαλέσουν τοπική ευαισθησία και πληγές.

Οπότε τι φοράμε και πότε?
Αυτό εξαρτάται από το κάθε άλογο ξεχωριστά, την δουλειά που κάνει κάθε φορά και το έδαφος στο οποίο δουλεύει. 
Παρά την συνεχή προστασία των ποδιών με τους παραπάνω τρόπους, καλό είναι όσο μπορούμε να αφήνουμε τα άλογα να δουλεύουν χωρίς προστατευτικά στα πόδια, ώστε να μπορούν οι τένοντες από μόνοι τους να προστατεύονται και να μην "τεμπελιάζουν", περιμένοντας όλη η δουλειά να γίνεται από ειδικά προστατευτικά. 
Αν το άλογο έχει καλή κράση και καλά πόδια, μπορεί να δουλέψει μια ήπια επίπεδη εργασία χωρίς προστατευτικά, καθώς επίσης και να πηδήξει χαμηλά εμπόδια.

Αν πάλι το άλογο έχει σίγουρη ευαισθησία στα πόδια του, καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα μπαντάζ. 
Για απλούς προληπτικούς λόγους σε υπερπήδηση εμποδίων, παραμένουμε και ψηφίζουμε, γκέτες...
Και αν με τα πίσω πόδια πληγιάζει τα μπροστά, τότε καμπανούλες !

- Ναι αλλά εμένα που μ'αρέσουν και οι γκέτες και τα μπαντάζ και έχω και τα δύο, τι να φοράω στις καθημερινές προπονήσεις μου, στον στίβο?

Ουφφφφφφ οκ... κατάλαβα. Δεν διανοείσαι να ιππεύεις χωρίς να φορέσεις κάτι στα πόδια του αλόγου σου, ακόμα και αν αυτό δεν το ωφελεί πάντα. Ωραία. Φόρα του γκέτες λοιπόν, μιας και "κακομαθαίνουν" λιγότερο τους τένοντες.

- Δηλαδή αν κάθε μέρα του φοράω με σωστό τρόπο μπαντάζ, θα του προκαλέσω κακό?

Όχι άμεσα, και όχι ακριβώς "κακό". Απλώς την ημέρα που θα αποφασίσεις να το βγάλεις χωρίς μπαντάζ να κάνει λίγη δουλειά, έχεις πολλές πιθανότητες να το κουράσεις πολύ περισσότερο απ'ότι αν το άφηνες να δουλεύει στηριζόμενο μόνο στους τένοντές του.

- Μπορώ δηλαδή να το τρέξω σε αγώνα, χωρίς να του φορέσω κανένα προστατευτικό?

Τα προστατευτικά είναι για να προστατεύουν. Το μόνο που λέω εγώ, είναι αυτό: Μην το παρακάνετε. Αν μπορείς σε έναν αγώνα, που συνήθως γίνονται υπερβάσεις, να προστατέψεις το άλογό σου, κάν'το. Αν θες να μπορείς να τρέχεις κατηγορία 1μ χωρίς προστατευτικά, δοκίμασε την ποιότητα των ποδιών του αλόγου σου στις προπονήσεις και όχι στον αγώνα. 

Προσωπικά, δουλεύω τις απλές φλατ με γυμνό πόδι, τα χαμηλά εμπόδια επίσης με γυμνό, τα πιο ψηλά με γκέτες. Αν πρόκειται να δουλέψει το άλογο αρκετά εντατικά, μόνο τότε του βάζω μπαντάζ - εκτός από την φοράδα και τον κοντό που ως γνωστόν, έχουν και οι 2 ευαισθησία στα πόδια τους. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου