Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Πώς φοράω μπαντάζ και γκέτες στο άλογο

Όπως έχω ξαναπεί, είναι κάποιος εδώ και καιρό που ψάχνει τακτικά αυτές τις φράσεις:
"μπανταζ πως τα δενουμε"
"πως φοραμε μπανταζ" (ΔΕΝ τα φοράμε - τα δένουμε στο άλογο - σαχλό χιούμορ...)
"πως φοριουνται οι γκετες αλογων"

και πατώντας στα αποτελέσματα της google, πέφτει πάνω στο blog μου. Ε, είπα να του κάνω την χάρη να προσπαθήσω να λύσω αυτή την απορία.

Να διευκρινίσω μόνο τα εξής: 
1. Τους επιδέσμους (bandages - μπαντάζ) αναλόγως της χρήσης τους, έχουν το αντίστοιχο δέσιμο και υλικό κατασκευής τους. Υπάρχουν οι επίδεσμοι εργασίας, οι επίδεσμοι στάβλου, οι επίδεσμοι μεταφοράς και οι επίδεσμοι πληγών.
Εγώ θα γράψω μόνο για τους επιδέσμους άσκησης.

2. Δεν είμαι ο μέγας ειδήμων επί του θέματος. Για ένα διάστημα βοηθούσα τον σταβλίτη σε έναν στάβλο για Polo, οπότε η επίδεση ήταν καθημερινή, σε πολλά πόδια. Τον τρόπο που μου έδειξε, αυτόν θα δείξω. ΣΙΓΟΥΡΑ υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως πχ αυτός για να δέσεις πόδια αλόγου στο ντρεσσάζ (με το βαμβακερό ύφασμα και τον ελαστικό επίδεσμο).

Για το πώς δένουμε τα μπαντάζ, υπάρχουν άπειρες εικόνες στο ίντερνετ, οπότε είπα να φτιάξω ένα βιντεάκι. Όπως είπα, δεν είμαι γκουρού επί του θέματος, απλά αν κάποιος καλύψει την απορία του, θα χαρώ να το μάθω, και θα χαρώ που βοήθησα :)


ή πατάει ΕΔΩ και το βλέπει στο youtube

Τώρα, για το πώς δένουμε τις γκέτες στα πόδια του αλόγου...
Για αρχή, να πω οτι αυτό είναι λάθος

Όταν δείτε άλογο να φοράει γκέτες με αυτό τον τρόπο, έχετε την πιο χειροπιαστή απόδειξη οτι αυτός που τις έβαλε δεν έχει ιδέα γιατί τις φοράει στο άλογό του. Και πολύ πιθανόν, να μην έχει ιδέα και για άλλα πράγματα...

Πάμε παρακάτω... 
Ένα ζευγάρι γκέτες αποτελείται από δύο γκέτες για τα μπροστινά και δύο για τα πίσω πόδια.Οι μεγάλες πάνε στα μπροστά, οι μικρές, στα πίσω...
Στα μπροστινά, την φοράμε έτσι ώστε να καλύπτεται και ο κυνήποδας του αλόγου. Και πάλι, ΔΕΝ σφίγγουμε τα ελαστικά σκρατς, απλά φροντίζουμε να μην είναι χαλαρά. 


Το δέσιμο γίνεται πάντα στην εξωτερική πλευρά του ποδιού. Αν το θυμόμαστε αυτό, ξέρουμε εύκολα ποια γκέτα δένει στο αριστερό πόδι και ποια στο δεξί. Το ίδιο ισχύει και για τις γκέτες των πίσω ποδιών. 

Εκεί, ξεκινάμε δένοντας χαλαρά την γκέτα λίγο πιο πάνω από τον κυνήποδα 


και με το χέρι, την σπρώχνουμε όσο πιο κάτω πάει για να τον καλύψει


Έτοιμο...
Ελπίζω να κάλυψα κάποιες απορίες, έστω για αρχή :)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου