Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΚΕΙΠΠ στις παλιές ένδοξες μέρες του - μέρος 2

Σε συνέχεια του προηγούμενου ποστ, με φωτογραφίες από το Γουδί πριν το 2000
http://tomavrogato.blogspot.gr/2013/03/blog-post_27.html


Δυστυχώς, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, τα πλάνα από αγώνες στο Γουδί δεν είναι διαθέσιμα, και έτσι μόνο φωτογραφίες μπορώ να ανεβάσω. Κρίμα, γιατί έδειχναν αγώνες με τεχνικές δυσκολίες και μεγάλα ύψη, γενναία άλογα και γενναίους αναβάτες. Χμ. Χωρίς κράνος οι μισοί, αλλά τότε ήταν άλλες εποχές.

Σε μια συνέντευξη που είχα διαβάσει, τα άλογα του Ελληνικού Στρατού τα έφερναν κυρίως από Γαλλία, εκπαιδευμένα τόσο για αγώνες εμποδίων, όσο και για παρελάσεις και ιππικά "παιχνίδια".

'Ενα από τα βίντεο του ΕΟΑ που δεν είναι πια διαθέσιμα, έδειχνε το εξής ιππικό "παιχνίδι".
Έφιπποι αξιωματικοί, με στολή ιππασίας από την μέση και κάτω και στολή και κράνος ξιφασκίας από την μέση και πάνω, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, με διακριτικό της κάθε ομάδας ένα μπαλόνι δεμένο στην κορυφή του κράνους ξιφασκίας. Ένα χρώμα η μια ομάδα, άλλο η δεύτερη.
Κρατώντας σπάθη, οι δύο ομάδες έκαναν προσομοίωση μάχης, επιτιθέμενοι οι μεν στους δε, προσπαθώντας με την σπάθη να σκάσουν το μπαλόνι στο κεφάλι του αντιπάλου του. 
Ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, φαινόταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, σίγουρα οι μισοί που το διαβάζουν αυτό το ποστ θα εύχονται να είχαν την δυνατότητα να παίξουν αυτό το παιχνίδι. 
Ίσως ακόμα λιγότεροι αντιλαμβάνονται την δεξιότητα του αναβάτη για να κάνει κάτι τέτοιο, και την ψυχραιμία των ίππων. Δεν είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο ή ακατόρθωτο, αλλά πλέον έχουμε γεμίσει με νευρωτικά άλογα που "μην πλησιάζεις γιατί κλωτσάει" και επίσης νευρωτικούς αναβάτες που "Μα είσαι στραβός? δεν βλέπεις που πας? παραλίγο να ακουμπήσουν τα πόδια μας!".
Να πω εδώ, οτι στο βίντεο από τον αγώνα ιππικής δεξιοτεχνίας που έχω, ακούγεται ένα τέτοιο κράξιμο από κάπου στο βάθος. Όχι, για να μην λέτε οτι υπερβάλλω ;)


Από το αρχείο του Επίλαρχου ε.ε. Χρήστου Διαβαστή, μερικές φωτογραφίες ακόμα. Στις 2 πρώτες που φαίνεται το κλειστό ιπποδρόμιο, δείτε τι κόσμο μάζευε στις κερκίδες!

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΙΔΩΝ - ΙΠΠΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ 
17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1977 Κ.Ε.ΙΠΠ. ΚΛΕΙΣΤΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΙΔΩΝ - Μεγουσογλου Θεανω
17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1977 Κ.Ε.ΙΠΠ. ΚΛΕΙΣΤΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟ.


ΙΠΠΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ και ΦΟΙΤΗΤΩΝ 
Ανοιχτό ιπποδρόμιο Κ.Ε.ΙΠΠ. Απρίλιος 19782
(ναι, πηδάνε εμπόδια κάτω από φλεγόμενα τόξα)



ΜΑΙΟΣ 1980- Δ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΙΠΠΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 
Ανοιχτό ιπποδρόμιο ΚΕΙΠΠ (ΓΟΥΔΙ) — Ίππος CI DEVANT.

Εξοικείωση ίππων με τον περιβάλλοντα δρόμο στο Γουδί

Ασκήσεις ακριβείας και συγχρονισμού, ανοιχτό ιπποδρόμιο Γουδί (ΚΕΙΠΠ)

Κάποια από αυτά τα δέντρα, υπάρχουν ακόμα μέσα στο ιπποδρόμιο και καθόμαστε μέχρι και σήμερα στην σκιά τους!

Εκεί που τώρα είναι το γήπεδο της ΕΠΟ...

Από "τότε" άκουγαν στο κτήριο του Υπουργείου κραυγές "πίεζε", "κράτα", "πόδι" κλπ...

1 σχόλιο:

  1. Είμαι από τα παιδία(είμαι 50 τώρα) που έπαιρναν κάθε χρόνο (δύο από κάθε σχολείο της Αθήνας- μαζικός Αθλητισμός λέγετε αυτό), 3 φορές την εβδομάδα μάθημα (πλήρες μάθημα, και ιπποκομία και ιππασία, χωρίς κόστος – ακόμα και οι μπότες και η κιλότα ήταν του στρατού και μας τις παραχωρούσαν όσο κάναμε τα μαθήματα.) και μαθαίναμε!!! Όταν «έκλεισε» η σχολή δεν ξαναανέβηκα παρά μετά από 23 χρόνια και μου ήρθαν όλα όπως τα είχα διδαχτεί. Τους ευχαριστώ τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές μου! Ήταν από τις καλύτερες σχολές Πανευρωπαϊκά! Και είχε πάντα καλούς Αθλητές – εκπαιδευτές. Χρόνια νοσταλγίας για εμένα και λύπης που όλα αυτά τα πετάξαμε γιατί θύμιζαν χούντα-βασιλιά κλπ (στρατιωτική σχολή γαρ). Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή