Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ιππικές ταινίες - μέρος 1: Κλασσική ιππασία

Για όσους θέλουν να δουν ιππική ταινία - αντί για σειρές, και ψάχνουν για κάτι πιο ολοκληρωμένο αλλά και σύντομο (όπως και να το κάνουμε, έχει διαφορά να δεις κάτι μέχρι το τέλος μέσα σε 2 ώρες, αντί για 2 μέρες ή 2 εβδομάδες), έχω να προτείνω τις παρακάτω ταινίες, που όλοι λίγο - πολύ τις ξέρουμε, αλλά όταν φτάνει η ώρα να αναρωτηθούμε τι να δούμε, τις ξεχνάμε.

Αρχίζω δηλώνοντας οτι ΟΧΙ, ο Γητευτής των αλόγων, τόσο σαν βιβλίο όσο και σαν ταινία, ΔΕΝ επικεντρώνεται στα άλογα ή την ιππασία. Μ'άρεσε σαν βιβλίο, σαν ταινία καθόλου, αλλά σαν ιππική ταινία, απλώς γελάω με όποιον μου το λέει. Ένα ρομάντζο/δράμα με φόντο τα άλογα το κατάντησαν. 
Προχωράω όμως...
Στο μυαλό μου, χωρίζω τις ιππικές ταινίες σε αυτές που επίκεντρο έχουν 

  1. την κλασσική ιππασία
  2. τον ιππόδρομο
  3. την γουέστερν ίππευση
  4. την ιστορία των αλόγων

οπότε, κάπως έτσι τις παρουσιάζω - ανα ποστάρισμα. Αν τις έβαζα όλες μαζί, όπως θα δείτε, θα γινόταν μια τεράστια λίστα.

1. Ταινίες κλασσικής ιππασίας

Η ελληνική ταινία της Ελισάβετ Χρονοπούλου, που παρουσιάζει μέσω της Χαράς, της ηρωίδας της, μια συνηθισμένη πτυχή της πραγματικότητας στην αθλητική ιππασία, στην Ελλάδα (αν και στο εξωτερικό κάτι αντίστοιχο συμβαίνει). 
Ξεφεύγει από την συνηθισμένη και συμβατική ιστορία, που καημένο (φτωχό/ορφανό) κορίτσι βρίσκει ένα άλογο, πιστεύει σ'αυτό, κερδίζουν τους αγώνες και όλα τελειώνουν ευτυχισμένα και ρόδινα. Όχι. Έχει τρυφερές στιγμές, έχει στιγμές που όλοι ξέρουμε ή έχουμε ζήσει, τόσο με ανθρώπους, όσο και με καταστάσεις ή αντιδράσεις τρίτων, έχει ξεσπάσματα, έχει κούραση και απογοήτευση, και η λύτρωση δεν έρχεται μέσα από τους αγώνες, αλλά από την σχέση της κοπέλας με το άλογό της. 
Μ'άρεσε πάρα πολύ όταν την είχα δει, την συνιστώ οπωσδήποτε!





Ο ορφανή ανιψιά της Βέλβετ από την  ταινία National Velvet προσπαθεί σκληρά να ακολουθήσει το όνειρό της να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ιππικό Τρίαθλο.
Πολύ ωραίες σκηνές σε ύπαιθρο.


Η περίεργη ιστορία ενός λευκού επιβήτορα που η Τύχη - κυριολεκτικά, από έπαθλο τζόγου, τον φέρνει στα χέρια μιας κοπέλας που ονειρεύεται να πάει μπροστά στην ιππασία και τον προπονεί για να αγωνιστούν μαζί.
Αν δεν κάνω λάθος, είχε παίξει στην ελληνική τηλεόραση, παλιότερα.




Δείτε πώς κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατηγός Αλόις Ποντάσκυ (Alois Podhajsky) έσωσε την ράτσα των πανέμορφων Λιπιτσάνερ που μέχρι σήμερα μπορεί κανείς να θαυμάσει σε προπονήσεις και επιδείξεις στην Σχολή της Βιέννης. Υπέροχη ταινία, υπέροχα πλάνα, υπέροχες σκηνές !!!


Η πραγματική ιστορία του Ζαπ(ε)λού, εντός κοντού, πεισματάρικου αλόγου που έκανε πολλά λάθη και δυστροπίες αλλά παρά τα αρνητικά του, είχε εξαιρετικό άλμα, που μαζί με τον Πιέρ Ντουράντ, έναν καλό αλλά πεισματάρη και εγωιστή ιππέα που παρατάει το επάγγελμα του δικηγόρου για να αφοσιωθεί στην ίππευση αυτού του αλόγου, συμμετέχοντας με την ομάδα του δύο φορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την μια με τραγικά αποτελέσματα και την άλλη, με δικαίωση του πείσματος.
Λέγεται, πως όταν ο Ζαπελού πλησίαζε ένα μεγάλο εμπόδιο, το μόνο που έβλεπες από αυτόν, ήταν ένα ζευγάρι αυτάκια ολόρθα να πλησιάζουν τις βαλβίδες!
Προσοχή, η ταινία είναι στα γαλλικά - παρ'όλα αυτά, με λίγη υπομονή μπορεί να την καταλάβει κανείς μέσες άκρες.


2 σχόλια: